Седемдневен национален траур и тримесечно извънредно положение в десет региона, засегнати

...
Седемдневен национален траур и тримесечно извънредно положение в десет региона, засегнати
Коментари Харесай

Над 5000 са вече жертвите на разрушителните трусове от 6 февруари. Над 8000 - спасени от развалините

Седемдневен народен печал и тримесечно изключително състояние в 10 района, наранени от мощното земетресение, разгласи през днешния ден турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Прекратени са и образователните занятия като те ще бъдат обновени на 13 февруари и седмица по-късно в засегнатите от земетресението региони.

Едва ден след разрушителния трус с магнитуд от 7,8 на границата сред Турция и Сирия, жертвите в двете страни към този момент са над 5000 души, ранените са хиляди, а много хора към момента се намират в капан под развалините на срутилите се здания. По данни на Агенцията за ръководство на бедствия и изключителни обстановки (AFAD) в Турция повече от 2800 здания са били изцяло разрушени. Оцелелите спят в колите си, други са настанени в палатки, а през това време избавителните интервенции текат с цялостна мощ. Експертите чакат трусовете в покрайнината - тектонично дейна област, където анадолската, арабската и африканската плоча се допират и взаимодействат една с друга, да продължат седмици и даже месеци. 

" Изправени сме пред едно от най-големите бедствия освен в историята на нашата републиката, само че и на района и в света. Имаме 3549 починали и 22 168 ранени. Най-голямата ни разтуха е, че до момента повече от 8000 наши жители са избавени от руините ", сподели турският президент Ердоган, обявявайки извънредно състояние в десетте наранени от труса района в страната за интервал от три месеца. По думите му, към тези региони към този момент са изпратени 54 000 палатки и 102 000 кревати.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР